Letter # 2817

י"ט תמוז, ה'תשי"ד

2817 - In Jewish law there does not exist a punishment of imprisonment.

We can learn from this 3 major points. 1. The value of every second of life. 2. The value of each individual. 3. Notwithstanding ones mistakes one still has a special mission form the creator of the world.

0:00/0:00
1x

0.25x

0.5x

0.75x

1x

1.25x

1.5x

1.75x

2x

ב"ה, י"ט תמוז, ה'תשי"ד

ברוקלין, נ.י.

מחו' הוו"ח אי"א נו"נ משכיל על דבר טוב איש רב פעלים בעל מדעים ענף עץ אבות וכו' מוה"ר

גד שי'[1] 

שלום וברכה!

בעתו קבלתי מכתבו וכן שני הספרים ששלח, והם מג'לה[2], וס' מבחר כתבי ישראל דב פרומקין לג. קרסל[3]. ות"ח ת"ח עבורם, ובקשה גם על להבא להנות אותי בכגון דא.

בקשר עם חג הגאולה י"ב-י"ג תמוז של כ"ק מו"ח אדמו"ר זצוקללה"ה נבג"מ זי"ע ממאסר בשנת תרפ"ז, הו"ל חלק שלישי מרשימתו בענין זה, שהנני מליט[4] כאן, וזכות בעל השמחה יעמוד לכל אחד ואחד מאתנו להפיץ סביבותינו אור תורת החסידות ומעינותי' וגם - חוצה.

בכבוד ובברכה.

נפלא הדבר, אשר בתורת המשפטים והעונשין של תורתנו הק' יש חילוק עקרי לגבי ספרי המשפטים של שאר העמים, והוא שבתורתנו אין לגמרי עונש בית האסורים (זה שהיו מכניסין לכיפה - סנה' ט, ה'[5] - לא הי' בזה דין עונש של מאסר, וכמבואר במשנה שם[6]). ובזה ג"כ רואים בעליל השקפת התורה על גודל ערך המעשה בפועל ויוקר החיים, וכמאמר הכתוב ימים יוצרו ולא אחד בהם, אשר כל רגעי חיי האדם ספורים הם, וכיון אשר עונש על פי התורה אין זה ענין של נקמה אלא של תיקון, הרי אין מקום לשלול מן האדם אפשריות המעשה אפילו בשביל תיקון הרבים שזהו ענין בית האסורים, פרט למי שאינו ראוי למילוי תפקידו כלל שעונשו מיתה.

ולמדים מזה ג' נקודות עקריות: א. כנ"ל גודל ערך כל רגע ורגע מחיי האדם, ב. גודל ערך היחיד. ג. אף על פי שחטא אדם הוא, ותפקיד מיוחד עליו בשליחותו של בורא עולם. 

ואכמ"ל.[7]

  1. 1 פרומקין
  2. 2 ספר החקים האזרחיים העותמני, מתורגם ע"י גד פרומקיןגד פרומקין, היה השופט העליון היהודי הראשון בימי המנדט הבריטי
  3. 3 גצל קרסל הביא לדפוס את המבחר כתבי ישראל. עיין בוויקפדיה
  4. 4 מליט = מצרף כנראה מלשון הכתוב. האקדמיה ללשון עברית: 
  5. 5 פרק ט, משנה ה
  6. 6 מי שלקה ושנה, בית דין מכניסים אותו לכיפה ומאכילין אותו שעורין עד שכריסו מתבקעת. ההורג נפש שלא בעדים, מכניסין אותו לכיפה ומאכילין אותו לחם צר ומים לחץ.
  7. 7 עיין מכתב 2393 ומכתב 3318