Enjoying this page?

כי תשא את ראש

Video part 1   Video part 2  Video part 3

כי תשא את ראש בני ישראל לפקודיהם ונתנו איש כפר נפשו לה' וגו' זה יתנו וגו' מחצית השקל וגו'[1].

הנה מרע"ה נקרא: רעיא מהימנא - והיינו כענין שנא': ורעה אמונה[2]. פי', כמו הרועה המנהיג צאנו וזנם ומפרנסם בשדות תמיד, כמו כן בחי' משה הוא רעיא מהימנא שהוא זן ומפרנס ומשפיע לכללות נשמות ישראל שהם בבחי' אמונה.

כי ישראל: מאמינים בני מאמינים - פי' שנקבע בנפשם מצד שורש חוצבם: ישראל עלה במחשבה כו' - כי הוא ית': המחדש בטובו מע"ב ובכ"י מהוה אותם מאין ליש.

אך אמונה זו אינה אלא בבחי' מקיף, אבל להיות התפעלות בנפשם בבחי' פנימיות, היא ע"י בחי' מרע"ה, בחי' דעת, שהוא הזן ומפרנס את האמונה, שתהא אמונה שלימה וחזקה ונגעה עד פנימיות הנפש.

והיינו ע"י הדעת וההתבוננות איך שבאמת כל העולמות עליונים ותחתונים הם ממש כלא חשיב קמיה, ואינן תופסים מקום כלל. וכמ"ש: אתה הוא ה' לבדך וגו', ואתה הוא עד שלא נבה"ע כו' - כי התהוות כל העולמות אינם רק מבחי' מלכותו ית' בלבד, כדכתיב: מלכותך מלכות כ"ע. ושם עלו השגת הנבראים כמאמר: יתברך שמך בפי כל חי תמיד לעולם ועד - פי' מה שהוא יתברך בפי כל חי, הם שרפים ואופנים וחיות הקודש, והשגתם באלקות אינו אלא מבחי': שמך לבד, שהוא בחי' מלכותו ית'.

והנה כתיב: דבר מלך שלטון - בחי' מלכות הוא בחי' דבור. וכמ"ש בת"ז: מלכות פה כו'. וכמשל מלך ב"ו שהנהגתו בכל מדינות מלכותו היא ע"י דיבורו ופקודתו של המלך, כך עד"מ כל הנהגות עולמות עליונים ותחתונים הוא מבחי' דיבורו של הקב"ה כביכול. וזהו קיומם וחיותם והתהוותם מאין ליש. וכמ"ש: כי הוא אמר ויהי - שבדבור אחד נבראו.

וכשם שאין ערוך לדבור של האדם נגד מהותו ועצמותו, כן ויותר מכן לאין קץ אין ערוך התהוות העולמות וחיותם וקיומם לגבי הקב"ה בכבודו ובעצמו, ובטלים במציאות ממש, והיו כלא היו - שאינו בגדר עלמין כלל, לא בבחי' ממלא כו', ושם לית מח' תפיסא ביה כלל.

והנה משם נמשך שפע ורצון לרעות האמונה שהיא בבחי' ממכ"ע וסוכ"ע. וזהו שאמ' ה' למשה: כי תשא את ראש בני ישראל - שבחי' משה הוא המנשא ומגביה הראש ומוחין של בחי' בנ"י שהם מאמינים בני מאמינים.

והנה בזמן שבהמ"ק הי' קיים והוא ע"י מחצית השקל כו' - כי הנה בזמן שבהמ"ק קיים היו מקריבין ממחצית השקל קרבנות ע"ג המזבח. וענין הקרבנות שהיו מקריבין בהמה ע"ג המזבח והי' יורד אש מלמעלה בצורת אריה דאכיל כל קרבנין. ומחמת זה גם בחי' נפש הבהמית שבכאו"א מישראל היה נכלל ונתמעט בקדושה, עד שבכאו"א היה מקשר דעתו ובינתו לגדולת ה' להבטל אליו כנ"ל.

ועכשיו משחרב בהמ"ק תיקנו אנשי כנה"ג תפלה במקום קרבנות. כמארז"ל: על ג' דברים העולם עומד על התורה ועל העבודה ועל גמילות חסדים: ואיזה היא עבודה שבלב - זו תפלה. וכל התפלה היא להעמיק דעתו ובינתו בגדולת א"ס ברוך הוא: אתה הוא ה' לבדך כו', הוי"ה אלקינו הוי"ה אחד.

והפי' של אחד הוא - שגם עתה אחר שנברא העולם במקום וזמן, מזרח ומערב צפון ודרום ומעלה ומטה, וכן בבחי' זמן שיתא אלפי שני הוי עלמא, הוא ג"כ אחד. כי לגבי הקב"ה שוה ממש כמו קודם שנברא העולם, שאז לא הי' בחי' מקום וזמן כלל, שהוא ית' היוה את בחי' מקום וזמן מאין ליש. וכמ"ש: הנה מקום אתי וכו'.

ועד"ז הוא כל התפלה, שאינה אלא להאריך באחד כו', כמ"ש במ"א שע"י התבוננות בעומק וברוחב בתפלה, יתלהב לבו בתשוקה נפלאה להכלל באחד ולמהוי אחד באחד:

וביאור הדבר היינו מ"ש: מצרף לכסף כו' כן איש לפי כו'[3]. פי', כי הנה אהבה רבה שהיא באה ונמשכת מלמעלה למטה לעורר את האהבה בכללות נש"י הוא בבחי' מקיף, כמ"ש: וימינו תחבקני כו'. והיינו כארי' ישאג לעורר כנס"י כו'. וזה אינו אלא לאחר ההתבוננות בק"ש בפסוק: שמע ישראל ובשכמל"ו - יחודא עילאה ותתאה, ואז בש"ע שהתפלה במקום קרבן יורד האש שלמעלה, אהבה רבה מבחי' ארי' הנ"ל, ואוכל הקרבן שהוא הנה"ב כו', דהיינו שמתהפך גם רצון חומר הגוף לה' לבדו, ואין בלבו אלא אחד ואין זר אתו כו'.

וזהו: מצרף לכסף כו' - פי' עד"מ הכסף המעורב בסיגים בתכלית התערובות, כשנותנים אותו בכור המצרף בשלהבת, יתברר ומתפרדים כל החלקים שבו עד שחלק הטוב יוצא נקי בפ"ע וכל חלקי הסיגים מתפרדים ויוצאים מובדלים בפ"ע. וכל שיתנו אותו בשלהבת הרבה פעמים יותר, יובדל חלקי הסיגים הדקים כידוע. וא"כ נמצא שמה שהיה הסיגים בהעלם מתחלה בערבוביא - ע"י השלהבת נתגלו ויראו ויצאו לידי גילוי. וכל שנשתהא הכסף בשלהבת יותר, יותר יצא ההעלם, עד שגם הדקין שבדקין יצא להפרד בפ"ע ולא להיות מעורב בטוב כו' וד"ל.

וכמ"כ עד"מ בנה"ב עם הניצוץ אלקי שהם מעורבים מטו"ר בתכלית, וע"י שלהבת העולה מאליה בתפלת ש"ע, מחמת שאגת אריה דלעילא הנ"ל, מתבררים כל החלקים המעורבים ויוצא מן ההעלם כל הסיגים גם הדק שבדקין כו' וד"ל.

וזהו הטעם שאנו אומרים בשמונה עשרה דוקא: סלח לנו - להיות כי כל מה שהתבונן ביותר העמקות בק"ש וסדר השבחים בפסוקי דזמרה בהתלהבות רשפי אש של מטה: צעק לבם כו' - יותר נתעורר למעלה אש של מעלה אהבה רבה כו', ואז: גם שמים לא זכו בעיניו כו' - מאחר דלגבי עצמות המאציל כלא חשיבי המשפיע עם המקבל סובב וממלא כו' וגם למטה נתגלה גם כל דק שבדקין שבתערובות טו"ר, ואז נעשה חוטא גדול גם בדקות הרע ואומר: סלח לנו כי חטאנו כו'. מפני שחוט השערה נדמה כהר לגבי אמיתית בעל האמת כו'. כמשל מי שעומד לפני מלך שגם תנועה קלה בפריקת העול האימה, כמרד יחשב. וגם כל יגיעותיו לא יזכו בעיני המלך לפי שלגבי רוממות המלך אין לך דבר שיספיק כו' וד"ל.

וזהו שאמרו: גבי מומין דדוקין שבעין: לדידהו לא הוה מומא ולדידן הוה מומא[4] - פי' דוקין שבעין הוא ההסתרה שבחכמה להשגה אלקית מצד חומר מחשך הגוף, והסתרה זו שלא נתפס במוח ולב סובב וממלא, הוא תכלית הדקות של הרע משבירת רפ"ח ניצוצות, שבשעת חטא אדה"ר שנתגשמו כל הברואים. וכמ"ש: בזוהר דאחשיך אנפין כו'. ולכך לדידהו, עכו"ם שנלקחים מבחי' אחוריים דאלקים אחרים - אין זה מום, כי הפרידן מאחדותו בתחלה כו'. אך לדידן: ישראל עלה במחשבה - הוי מום גמור, כי ישראל מאמינים כנ"ל.

וזהו שבהם נאמר: עינים להם ולא יראו - מפני הדוקין שבעין החכמה כו'. וכמו בבלעם שהיה סומא בעין א' כו'. אבל בישראל נאמר: וכל ישראל רואים כו'' וד"ל.

וכל הנ"ל שמתברר הדק שבדקות אינו אלא דוקא אחרי שירד לעמקות ההתבוננות, וגם כי בהתלהבות התפלה כדוגמת הקרבן כנ"ל. משא"כ מתחלה היה מעורב טו"ר בתכלית. דהיינו כידוע בענין: כל דרכי איש זך בעיניו כו'[5] - שנדמה לו ההר כחוט השערה, והוא כשר וישר בעיניו כו' ואינו מרגיש הרע כלל, אבל כשמתלהב ביותר - יותר מרגיש אפי' הקל שבקלות כהר גבוה כנ"ל, וד"ל.

וזהו: ונתנו איש כפר נפשו לה' מחצית השקל בשקל הקודש תרומה לה' - פי' כי הנה במשכן היה ג' דברים כלליים: זהב וכסף ונחשת, והוא נגד ג' דברים שהעולם עומד עליהם שהן תורה ועבודה וגמ"ח. העבודה - הן הקרבנות, הוא בחי' הזהב ורשפי אש התשוקה מלמטה למעלה כידוע. והכסף - הוא חסד עליון מלמעלה למטה, אהבה רבה כנ"ל לעורר האהבה בכנס"י: נכסוף נכספתי כו'. והנחשת - היא ממוצע כלול משניהם, והיא התורה. וגם נחשת ר"ת: נובלות חכמה שלמעלה תורה. וכללותם ג' קוין ימין ושמאל ואמצע כידוע, וד"ל.

והנה ידוע ההפרש בין קדש לקדוש, שקדוש בוי"ו מורה ההמשכה מסובב לממלא, לומר שהוא ית' קדוש ומובדל מזמן ומקום כו', והוא מתנשא ומרומם מהם כו' כידוע. אבל קדש בלא וי"ו הוא עצמות אא"ס קודם שיהיה סובב וממלא כו', שאז הוא ענין הקדושה וההבדלה בעצמותו ולא שהוא קדוש ומובדל מתחתון הימנו בלבד כו', וד"ל.

וזהו ענין שקל הקדש דוקא, להיות כי משה רעיא מהימנא הוא לזון ולפרנס האמונה לכנס"י כנ"ל בענין: כי תשא את ראש בנ"י וכו' - והיינו שהוא ממשיך מקודש העליון העצמות של המאציל ב"ה להיות קדוש בחי' סובב לממלא כו'.

והמשכת קדש העליון הוא בג' קווין ימין ושמאל ואמצע כנ"ל ע"י תורה עבודה וגמ"ח דוקא, להיות כי ע"י המצות אנו מתקדשים בקדש העליון, כמאמרינו: אשר קדשנו במצותיו כו'. והיינו בחי' קדוש בוי"ו כו'. והוא ענין: שקל הקדש - שנשקל במדה קדש העליון בג' קווין כו', וד"ל.

וענין מחצית השקל דוקא וכו' - להיות כי קדש העליון הזה בא ונמשך בכלי כף מאזנים לשוקלו לחצאין שוין דוקא, ומחציתו יתנו כו'. ועד"מ כששוקלין איזה דבר לחצאין שוין כל שמחצית הא' יותר כבד במשא ויכבד ביותר בירידתו מטה מטה - ע"פ המעט שמכריעו כן לפ"ע יתעלה מחצית השנית שבכף שכנגדו ויוגבה ויתרומם למעלה מעלה כידוע.

וכמו"כ עד"מ קדש העליון נשקל בכף מאזני החכמה עליונה ימין ושמאל. פי', המחצית האחד יורד בדרך ירידה מלמעלה למטה בבחי' קווין הנ"ל, להוסיף אורות באצי' ע"י מעשה רמ"ח מ"ע שכללותם הוא ענין יחוד קוב"ה ושכינתיה דהיינו להיות בחי' סובב וממלא כו'.

ומחצית הקדש עליון בכף השמאלי ירידתו בשביל העליה והסתלקות, שיתעלה ויתרומם למעלה כשיכריענו הכף הימיני כנ"ל במשל.

והיינו: מחצית השקל שיתנו תרומה לה' - פי': ארמותא להוי' - כנזכר בזהר. והוא עליית כנס"י: ישראל עלה במחשבה בתשוקה נפלאה מלמטה למעלה בתפלת ש"ע ע"י אור חסד עליון דקדש העליון, שירד לעורר את האהבה בבחי' אור חוזר כו' וד"ל.

וזהו: כי תשא את ראש בנ"י - פי'' כשתרצה לפרנסם באמונתם, מחסד עליון, מחצית השקל של הקדש העליון שיורד לעורר את האהבה בבחי' או"ח, להגביה ולהנשא את ראש ומוחין דכנס"י כו': ונתנו איש כפר נפשו כו' מחצית השקל כו' - ומאותו המחצית היו הקרבנות, שהוא ענין ההעלאת מ"ן מלמטה למעלה: אשה ריח ניחוח כו' כידוע.

והעשיר לא ירבה והדל לא ימעיט כו' - והטעם הוא כי כבר נשקל המחצית בשקל הקדש העליון מתחלה כנ"ל, וא"כ העשיר במצות והדל במצות שוין, כי כך היה המדה בתחלה מהמודד בחי': מאזני חכמה עילאה כנ"ל, וד"ל:

לפקודיהם - פי' כמו: ויפקד מקום דוד כו' - שהוא לשון חסרון. והענין הוא בהיות כי הרי מבואר למעלה בענין: שמים לא זכו בעיניו כו', כשהעלייה היא בתכלית לגבי העצמות, וכן למטה בכנס"י אומרים: סלח לנו וכו' - לפי שאז מתברר תכלית הבירור ויתפרדו כל פועלי און, אפי' הדק שבדקין כנ"ל.

וזהו: לפקודיהם - פי' שמפרש הטעם למה תשא ותגביה את ראש ומוחין מכנס"י כו', הוא כדי שיפקד ויחסר הרע הנדבק בנשמותיהם בערבוביא בהעלם, כי מעתה יתפרדו: ויבולע המות וכנ"ל, וד"ל.

וזהו: ונתנו איש כפר נפשו לה' - לשון כופר הוא כמו: בעי לכפורי ידיה בההוא גברא כו' - דהיינו הסרת הלכלוך והמיאוס כו'. וכמ"כ יכפרו נפשם - דהיינו שיוסר ויובדל כל חלקי הרע מנפשם, ויתפרדו כל פועלי און כו' ע"י ענין מחצית השקל שיתנו תרומה לה', שהרי הקרבן שבא ממנו נאכל ונשרף ע"ג המזבח לגמרי באש של מעלה: אריה דאכיל קרבנין כו', והוא ארמותא, העלייה בתכלית, שאז יהופך גם הרע לטוב: כהמס דונג מפני אש כן יאבדו רשעים כו', וד"ל.

וזהו מחצית השקל השנית שבכף השמאלי להעלות מרפ"ח ניצוצים תרומה לה' כו'. אך ערך העלייה הוא לפי ערך הירידה מלמעלה למטה במחצית השקל הקדש עליון שבכף הימין המכביד ויורד בג' קווין תורה עבודה גמ"ח, וכללותם רמ"ח מ"ע רמ"ח המשכות מקודש העליון כענין: אשר קדשנו כו', וד"ל. 

וכל שמתגברים ישראל ביותר במעשה המצות, אז נמדד המדה של קדש העליון בשפע רב יותר, ואז ממילא עליית כנס"י הגבה מאד נעלה לפי ערך כנ"ל, וד"ל.

ומ"ש: העשיר לא ירבה כו' - הגם שתלוי במעשה המצות כו' - הרי ידוע דכללות נש"י קומה שלימה היא, והראש תלוי ברגל ולכך הדל והעשיר שוין במחצית השקל. אך במדידות כללות ההשקלה בשני החצאין בבחי' אור ישר ואור חוזר תלוי לפי ערך מעשה המצות בכנס"י כידוע וד"ל: 

  1. 1 שמות ל, יב - כִּ֣י תִשָּׂ֞א אֶת־רֹ֥אשׁ בְּנֵֽי־יִשְׂרָאֵל֘ לִפְקֻדֵיהֶם֒ וְנָ֨תְנ֜וּ אִ֣ישׁ כֹּ֧פֶר נַפְשׁ֛וֹ לַיהוָ֖ה בִּפְקֹ֣ד אֹתָ֑ם וְלֹא־יִהְיֶ֥ה בָהֶ֛ם נֶ֖גֶף בִּפְקֹ֥ד אֹתָֽם:
  2. 2 תהלים לז, ג - בְּטַ֣ח בַּ֭יהוָה וַעֲשֵׂה־ט֑וֹב שְׁכָן־אֶ֝רֶץ וּרְעֵ֥ה אֱמוּנָֽה:
  3. 3 משלי יז, יג - מַצְרֵ֣ף לַ֭כֶּסֶף וְכ֣וּר לַזָּהָ֑ב וּבֹחֵ֖ן לִבּ֣וֹת יְהוָֽה:
  4. 4 גיטין נו, א -
  5. 5 משלי טז, ב - כָּֽל־דַּרְכֵי־אִ֭ישׁ זַ֣ךְ בְּעֵינָ֑יו וְתֹכֵ֖ן רוּח֣וֹת יְהוָֽה: