Enjoying this page?

להבין שורשי הדברים ע"פ ואתה תצוה

Video part 1   video part 2  video part 3

להבין שרשי הדברים הנ"ל ע"פ ואתה תצוה את בנ"י[1].

הנה שרש בחי' אהרן שנקרא: שושבינא דמטרוניתא, היינו בחי' העלאות הרפ"ח ניצוצות, שאהרן הוא המעלה אותם. וזהו: בהעלותך את הנרות[2], והנרות הן המצות כמ"ש: כי נר מצוה כו'[3].

ולהבין ביאור הדברים הנה כתיב: מחוץ לפרכת העדות יערוך אותו אהרן[4]. פי' מחוץ לפרכת, היינו מחוץ לבחי' פרסא המפסקת בין אצי' לבי"ע, שתרגום יונתן: פרכת - פרגוד. והיינו פרסא.

והפרסא הזאת הוא בחי' שם אלקים המסתיר. כמ"ש: כי שמש ומגן הוי' אלקים[5] כמו שנרתק השמש מגן להסתיר אור השמש כך שם אלקים הוא המסתיר לשם הוי', וה"ז כמו עד"מ המסך והפרסא שמסתיר ומעלים את האור כו'.

וזהו ענין מאמרז"ל: דלעתיד הקב"ה מוציא חמה מנרתקה[6]. והיינו ע"י שלע"ל נאמר: והי' הוי' לי לאלקים[7] וכמ"ש ע"פ ושבתי בשלום.

והנה אהרן הוא בחי' שושבינא להעלות הניצוצות מבי"ע לאצי' וז"ש מחוץ לפרכת יערוך הנרות מחוץ לפרסא הנ"ל. ואח"כ יעלה אותם לאצי'.

והענין של בחי' שושבינא הנה הלשון לכאורה לא שייך אלא בחתונה דחתן וכלה שיש להם שושבינין, והוא לעתים ופרקים רחוקים. אבל בהעלאת הנרות הרי היה בכל בין הערבים ולמה נק' בשביל זה בשם שושבינא?

אך הענין הוא דכל בחי' התחדשות אור מביאה השמחה והתענוג. והוא ענין החתונה ששמחים בה לפי שהוא דבר חדש כו'. וכך בהעלאת והטבת הנרות ג"כ הגם שהיה בכל יום מ"מ היה בכל יום שמחה חדשה מפני בחי' התחדשות העלאות רפ"ח ניצוצות המתחדשים בכל יום לעלות מבי"ע לאצילות ולכך נק' שושבינא כו'.

דהנה ידוע בענין הבירורים שהמל' מברר בכל יום, וכמ"ש במל' דאצי': ותקם בעוד לילה ותתן טרף כו'[8] טרף היינו רפ"ח ע"ה[9] וכמ"ש: עלה זית טרף בפיה[10] וכן טרף נתן ליראיו כו'[11]. ואהרן הוא שושבינא דמטרוניתא, היינו שמעלה את המל' שנק' מטרוניתא עם כל בחי' הניצוצות שביררה, והן הנרות שבמנורה הכוללים כל הבירורים. ומפני בחי' ההתחדשות הזאת מסתעפת בחי' השמחה למעלה, והשמחה למעלה באצילות הוא בבחי' ה"ג[12] דאימא וכמ"ש אם הבנים שמחה. וזהו ענין: אורה ושמחה[13] השמחה באימא, ואורה באבא. וכללותם יחד הן או"א[14] שנק' תרין ריעין כו'.

וביאור הדברים הנה שמחה של מצוה הוא בבחי' בינה, שהוא יותר גבוה גם: מרוב כל[15] מבחי' צדיק שנק': כל. כידוע שה"ח שביסוד הן נש"ב[16] ושמחה של מצוה היא בבחי' פנימית בינה, שהיא יותר מרוב כל. ועמ"ש מזה ע"פ ראיתי והנה מנורת זהב.

ועוד כי בינה רק עד הוד אתפשטת משא"כ ביסוד, וכמ"ש ברע"מ ר"פ תשא ע"פ: והדל לא ימעיט[17] וא"כ מה שנק' היסוד: כל, ע"ש שמקבל נש"ב אינו עצמיות נש"ב כ"א כמו חותם. וע' בפע"ח בכוונות הושענא רבה. ולכן במצות נאמר: מרוב כל - יותר מבחי' כל.

והנה שכר מצוה בהאי עלמא ליכא[18] אלא רק שמחה של מצוה בלבד. והענין הוא כי הנה שורש המצות עצמן הוא למעלה בבחי' גלגלתא דא"א בתרי"ג אורחין. דהנה בחי' השערות דגלגלתא היינו בחי' אותיות התורה, כי ידוע במשל השערות שהוא כמשל הדיבור ממש. שהרי בצירופי אותיות הדיבור שמתוכם מבינים גופה של ההשכלה המלובשת בהם הרי השכל יוצא ומאיר מתוך הצירופים של האותיות. כך במשל השערות היניקה של חיות המוחין מלובשת בחלל השערה. וההארה בוקע ויוצא מן המוחין דרך חלל השערות כמו שיוצא אור השכל דרך צירופי אותיות הדיבור. והרי לפ"ז אותיות התורה ששרשם בבחי' שערות המה בחי' לבוש וכלי בלבד לבחי' גילוי אור וחיות המלובש בהן דהיינו בחי' הלבנונית שלמעלה מן השערות. כי בחי' לבנונית שבגלגלתא הנק' חוורתי הוא הנק' ארחין הרי הוא שורש ליניקת השערות שצומחין מהם כו' וכידוע באד"ר ואדר"ז שהלבנונית סובלת הצמיחה של השערות כו'.

וזהו שאנו רואים שהתורה היא פירוש המצות בלבד, כמו שמפרש בתורה מעשה החושן והאפוד בפרשיות הרבה באמרו ועשית חושן וכו' וכיוצא בזה בכל המצות הרי אותיות התורה המה המפרשים למצות איך יהיו. והפירוש הוא הטפל בכל מקום לגבי הדבר שהוא מפרש אותו. וכך המצות הן העיקר והתורה היא רק הפירוש בבחי' טפל. והיינו לפי שאותיות התורה הן הנה בחי' השערות דגלגלתא החלולים שבהן בוקע ויוצא האור מבחי' הלבנונית דגלגלתא שהוא בחי' המצות שנק' ארחין. וכמ"ש: כל ארחות הוי'[19] אביטה אורחותיך כו'[20].

וע"כ אמרו חז"ל: דשכר מצוה בהאי עלמא ליכא - משום דגופה של מעשה המצוה שרשה למעלה בבחי' חוורתי דגלגלתא דא"א שאין האור יוצא משם רק בבחי' צמצום גדול, דהיינו באותיות התורה שמפרשים אותם כנ"ל שנק' בחי' שערות. משא"כ עצמיות הלבנונית דגלגלתא לא יוכל להתגלות כלל כ"א שהוא בבחי' מקיף. ולכן: שכר מצוה בהאי עלמא ליכא.

ועמ"ש בד"ה: מנורת זהב ע"פ: ומעולם לא שמעו כו' עין לא ראתה כו'[21] ע"ש. אך אפס קצהו ומעין ודוגמא בעלמא מאיר ומתגלה ונמשך למעלה מבחי' חוורתי הנ"ל בכל שבת בשחרית, והיינו בי"ב לחמי' שנקר' סעודת' דעתיק' כמ"ש במ"א בביאור המאמר יגלה לן טעמי דבתריסר נהמי:

ב. והנה אהרן היה מז' הרועים כידוע. ופי' רועה גשמי היינו שזן ומפרנס לצאנו, ואין הפרנסה משל עצמו רק שנותן להם עשב אשר בשדה כו'.

וכך למעלה הנה אהרן כה"ג, היינו שבחי' אה"ר ואהבה זוטא נמשכים ממנו שנקרא: הר, והר ההר[22], כמ"ש במ"א. וכמאמר: לא כאברהם שקראו הר כו'[23], והן אותיות הר שבתיבת אהרן. והאלף שבו - היינו שממשיך מבחי' חוורתי הנ"ל שבגולגלתא דא"א, שנק': אלופו ש"ע[24] הנאצל כו'. והוא ממשיך עד בחי' המל' דאצי' והוא ענין הנו"ן פשוטה שהולכת ומתפשטת עד בחי' למטה מטה כו'. וכמ"ש במ"א. והפרנסה עצמה אינה משל עצמו אלא שמביא האור והשפע מבחי' חוורתי הנ"ל למטה להאיר בכנס"י.

וזהו: בהעלותך את הנרות - שהמצות נק' נרות. כמ"ש: כי נר מצוה[25] והי' מדליק בהן האור והחיות, דהיינו מבחי' שרש המצות הנ"ל. דאע"פ שאין שכר מצוה ממש בהאי עלמא כנ"ל - היינו בבחי' שכר גשמי, אבל בעבודת ה' נמשך ההארה מהמצות ומתגלה גם עכשיו ע"י אהרן שנק' רועה שזן ומפרנס כו'.

וזו הוא שרש ענין: שמחה של מצוה, וכמ"ש: תחת אשר לא עבדת כו' בשמחה ובטוב לבב מרוב כל[26]. שמחה זו היינו בחי' גילוי האור מבחי' חוורתי הנ"ל, שהוא בחי' פנימי' העונג העליון כו'. ומקום גילוי זה האור של השמחה הוא בבחי' פנימית בינה. וכמ"ש: אם הבנים שמחה[27] כנ"ל. וסבת השמחה הוא מפני בחי' התחדשות העלאות רפ"ח ניצוצות. וזהו כמשל כליון הפתילה: בהעלות אהרן את הנרות בכל בין הערביים[28].

והרי יש כאן ב' מדרגות: הא', בחי' ההעלאה והוא מ"ש: בהעלותך את הנרות כו', וז"ש: מחוץ לפרכת יערוך כו' מחוץ לפרסא - להביא הבירורים דרפ"ח מבי"ע לאצי'. ואח"כ בהגיעם לבחי' האצי', הנה מפני שבאצי' אמרו: דהוא וחיוהי וגרמוהי חד כו', הרי בחי' אהרן שנק': כהנא רבא שהוא מבחי' חסד דאצי', ששרשו מבחי' ההעלם דבחי' חוורתי הנ"ל, שורש גופי המצות, והוא הנק' שמחה של מצוה כנ"ל. וזוהי מדרגה השנית בבחי' ההמשכה כו'.

וע"כ נק' אהרן בשם שושבינא דוקא, עד"מ השושבין שיכול להביא הכלה לפני החתן - ודאי יש לו זה היכולת מצד התקרבותו אל החתן. וע"ד דוגמא המקורב אל המלך יכול להכניס אחר בהיכל המלך. וכל מי שבוש ומתיירא ליכנס להיכל המלך וצריך סעד ועזר להכניסו הנה המקורב הזה יכול להכניסו מפני שנכנס תמיד בהיכל המלך ואין בוש כלל, להיותו נחשב מאנשי היכל המלך כו'.

וכך בחי' השושבין למעלה, הוא אהרן כהנא רבא שהוא מבחי' חסד דע"י[29]. אלא שיורד מאצי' לבי"ע לברר ולהעלות הניצוצות שבמל' שנקר' מטרוניתא כנ"ל, וע"כ ביכלתו להכניסם ולהעלותם למעלה במאציל ולהוריד משם ההארה שהוא בחי' שמחה של מצוה כנ"ל. וגם בענין האהבה הנה הוא מעורר אהבה בכנס"י שיוכלו לעלות.

וז"ש: בהעלותך כו', וכן הוא ממשיך אה"ר בכנס"י מבחי' לבנונית הנ"ל, ולכך נקרא: אהרן כנ"ל, וע"כ נקרא אהרן שושבינא דמטרוניתא דוקא, אבל שרשו מבחי' נצח דאבא ששרשו בבחי' חסד דע"י דבי' אחיד אבא כו':

ג. והנה הטבת הנרות היה בשמן ופתילה כידוע. וענין השמן שבנר הוא בחי' חכמה, כידוע שבחכמה דוקא אתברירו. וכמו השמן שהוא בחשאי כו' כך החכמה הוא בחי' הביטול כו'.

ולהבין זה יש להקדים ביאור מאמר ז"ל בשמן זית: דכשם שהזית משכח תלמודו של ע' שנה כך שמן זית מחזיר תלמודו כו'[30]. דזה המאמר פלאי לכאורה.

אך הענין יובן בהקדים שרש ענין שבירת הכלים, בז' מלכין קדמאין שמתו, כמ"ש: וימלוך וימת כו'[31]. שהוא בז"ת[32] בלבד ולא בג"ר[33] - דבג"ר לא היה שבירה כלל. וכמ"ש: ימותו ולא בחכמה[34] - שאין נפילה ומיתה בחכמה כלל.

והנה תחלת השבירה במלך הראשון שנק' בלע הוא בחי' הדעת, ואחריו שאר המדות חו"ג ותפארת כו'. ונק' בלע ע"ד: ותבלענה שבע פרות הרעות כו' ולא נודע כי באו אל קרבנה[35] - היינו שמבליע את הדעת דקדושה בעה"ד טו"ר שהוא ק"נ משכא דחויא כו', ומכסה ומסתיר על הדעת דקדושה. וכענין שנאמר: לא ידעתי את ה'[36] ונאמר ישראל לא ידע עמי לא התבונן.[37]

ואמנם הנה מאחר שבבחי' החכמה עצמה לא היה שבירה כלל, א"כ גם בבחי' הארת החכמה שמאירה גם בו"ק מהדעת ולמטה ג"כ לא יש בחי' שבירה ונפילה כ"כ. והיינו כמו בחי' חכמה שבחסד ובחי' חכמה שבגבורה כו' - אין בבחי' החכמה שמלובשת בהן בחי' שבירה ונפילה. ואדרבה עליה נאמר: והחכמה תחיה[38] - כלומר תחיה לבחי' מיתה שיש בז"ת דתהו. שלעצמות החכמה א"צ חיות אלא להחיות לזולתה, והיינו בחי' חכמה שבחסד דתהו, שהיא מחיה לבחי' מיתה שנפל בה. וכיוצא בזה בכל פרטי חלקי המדות דתהו שנפלו למטה בבי"ע כולם בחי' אור החכמה שבהן מחי' אותם כו'.

והיינו מ"ש בע"ח בענין הבלא דגרמי בתח"ה[39][40] שהוא מבחי' אור החכמה שברפ"ח ניצוצים שנפלו הנשאר בכלים אחר שבירתן כדי להחיותן. כי יש ג' מדרגות: אורות ניצוצים וכלים כו' ע"ש. והיינו מד' שמות: ע"ב ס"ג מ"ה ב"ן שבהם נשאר בחי' אורות דחכמה שבכל שם מד' שמות הללו כדי להחיותן גם אחר שבירת הכלים.

והטעם הוא כנ"ל, לפי שבחכמה לא היה שבירה כלל, ע"כ גם בחי' הארת החכמה הנשאר לאחר השבירה יכולה היא להחיות הניצוצות כו', וד"ל. 

וזהו שרש ענין: הבלא דגרמי דכתיב ביה: ונפשו עליו תאבל כו'[41] שע"י הבל זה יקום המת בתח"ה לעתיד.

ובזה יובן מ"ש בפרדס וגם בשאר ספרים: שיכולין להוציא שמן מכל חלקי דצח"מ, גם מבחי' הדומם כאבנים, וכמ"ש: ושמן מחלמיש צור כו'.[42] - כי השמן הוא בחי' החכמה בפרט הנמצא גם בכל מציאות פרטי בכל פרטי חלקי דצח"מ. וכמ"ש: מה רבו מעשיך כולם בחכמה עשית.[43] וכידוע בטעם שם אל שיש בכל מלאך פרטי כמו: מיכאל גבריאל - שהוא: נהירו דחכמתא. והיינו בחי' הביטול במציאות שיש בכל נברא, שממנו יחיה מנפילתו בשבירה, וכמ"ש: והחכמה תחיה כו'.

וזהו שאמרו ז"ל: דכשם שהזית משכח תלמודו של ע' שנה - פי', השכחה באה מצד השבירה, כי השכחה הוא היסח הדעת, והיינו מצד השבירה שהיה במלך הראשון דתהו, שנק': בלע כו'. וע"כ הזית המר שהוא מק"נ, שנק': משכא דחויא, ששרשו בא מצד השבירה, לכך הוא משכח תלמודו של ע' שנה כו'.

אך כשכותשין את הזית ומוציאין ממנו השמן שהוא בחי' החכ', שהוא בבחי' מוח הזכרון דאור אבא כידוע, הנה הוא מחזיר תלמודו של ע' שנה, כי החכמה הוא היפוך השכחה, מפני שלא היה שבירה כלל בחכמה כנ"ל.

והטעם לע' שנה - כי ז"ת שבאו"א כלול מיו"ד, השכחה נופלת בהם. אבל בחכמה יש כח להחזיר מה ששכח בע' שנה כו'. ועמ"ש בד"ה: זכור את אשר עשה לך עמלק בפי': לא תשכח.

ומעתה יובן בענין הטבת הנרות בשמן ופתילה - שהשמן הזה הוא בחי' החכמה הכללי שיש לכללות כל הנמצאים, כולם מבחי' החכמה שעל ידה יחיו מן הנפילה והמיתה, אך בתנאי שיהיה בהם בחי' הביטול במציאות. כי בחי' ביטול היש הוא היפך שורש ענין השבירה, שהיה מחמת התגלות האור לבחי' יש דוקא. וכמו שכתוב במ"א ע"פ: ראית איש חכם בעיניו תקוה לכסיל ממנו כו'[44].

והיינו ענין כליון השמן שבנרות המנורה, כי הרי השמן מתבער ונכלל באש הדולק בו, עד ששינוי מראה האש והשלהבת הוא בא מן השמן, אם עכור או צלול כנראה בטבע. אך אם לא השמן לא היה זהרורית האור נמצאת כלל, כי אין הארת והבהקת השלהבת רק מן השמן, רק שהשמן הוא כלה ונשרף ונעשה אש, כי הוא נמשך אחר הפתילה ונכלל באש כו'.

וכך יובן בדוגמא למעלה בבחי' חכמה שבכללות העולמות שהוא בחי' ביטול היש דוקא כנ"ל. וביטול היש לאין דוקא גורם המשכת אין ליש. כי א"א להתהוות יש מיש כידוע, וכדמיון אור הנר שמאיר מחמת כליון השמן דוקא כנ"ל, וד"ל.

וזהו שרש ענין אורה ושמחה הנ"ל. והכל בבחי' אהרן - כי בחי' העלאת הנרות ע"י ביטול דחכמה שהוא השמן, הוא מביא בחי' אורה ושמחה מלמעלה למטה. כי ע"י בחי' הביטול יש לאין, שורה אא"ס בחכמה ונק': אורה, ומשם מאיר לבינה דאצילות ומדות ומלכות כו', והוא בחי' השמחה של מצוה כנ"ל, וד"ל. כידוע שאין אא"ס שורה אלא בבחי' הביטול דהיינו בחכמה שהיא באה בבחי' ביטול היש לאין:

ד. וזהו שורש ענין: ויקחו אליך שמן זית זך כתית למאור כו'[45]. אך תחלה יש להקדים שורש בחי' משה שנק': שושבינא דמלכא כנ"ל. דהנה מבואר למעלה בענין: מחוץ לפרכת כו'. והנה כ"ז היא בבחי' העלאת מ"ן מבי"ע לאצי', אבל משה הוא בחי' שושבינא דמלכא דהיינו בחי' המ"ד שמברר מ"ן.

והוא ענין: מי שתורתו אומנתו, כמלך שגוזר, כמאמר: מתניתין מלכתא[46]. וכמ"ש: ודברי אשר שמתי כו'[47] כמבואר. וזהו פי': ותורה אור[48].

ואע"פ שמבואר למעלה בשרש התורה, שהיא מבחי' השערות שלמטה מבחי' הלבנונית, שהוא שרש המצות - מ"מ בירידת האור למטה בהתלבשות, הנה המצות ירדו למטה ביותר בהתלבשות בבי"ע, משא"כ התורה שהיא בחי' אור לנר מצוה למטה עכ"פ. ולכך נק' משה שושבינא דמלכא ואהרן נק' שושבינא דמטרוניתא בלבד.

ומטעם זה: בהעלות אהרן את הנרות[49] לא כתיב: להעלות נר תמיד. כי באצי': דאיהו וחיוהי כו' - אין שם בחי' עליות וירידות בשינויים כ"כ כמו בבי"ע, ולכך עולה שם האור תמיד, משא"כ בבי"ע דכתיב: מחוץ לפרכת העדות יערוך כו'[50] כנ"ל וד"ל.

(וידוע דמשה הוא בחי' חכמה דאצי', וע"כ היה: כבד פה כו'[51], ולכך כתיב ביה: ואתה הקרב אליך את אהרן אחיך[52] - כלומר שיקריבהו ויעלהו אליו לבחי' האצי' להכלל בו. ובכל עולם בחי' משה הוא למעלה מהפרסא. ועמ"ש ע"פ: משה ידבר והאלקים יעננו[53].

וזהו: ויקחו אליך שמן זית כו'[54] - פי': ואתה - הוא בחי' חכמה דמשה, ואליו דוקא יקחו שמן לברר בירורים. כי סדר הבירורים, תחלה באצילות ואח"כ מאצי' לבי"ע. ולהיות כי מבחי' אותיות דחכמה דוקא נעשה הבירור משום: דאבא יסד ברתא[55] והוא הנותן הכח לאהרן להעלות נרות כו'. ונק' סוסים זכרים. כמ"ש במ"א - לכך אמר: מאת בנ"י חקת עולם[56] - מא' עד תיו דאותיות התורה יש חקת עולם להעלות הנרות כו' וד"ל.

וזהו: ואתה תצוה - ואתה דוקא, לפי שבמשה תלוי הדבר. בין הבירורים שמלמטה למעלה שע"י אהרן כנ"ל. ובין הבירורים שמלמעלה כו'. ואח"כ נצטוה אהרן להעלות הנרות מלמטה כמ"ש בסמוך: יערוך אותו אהרן כו'[57] ואם לא ע"י משה לא היה אהרן יכול להעריך הנרות מטעם הנ"ל וד"ל.

ובכל זה יתורץ מה שנצטוה משה במצוה זו ליקח אליו שמן זית זך כו'. וגם מה שבו נאמר להעלות נר תמיד. ובאהרן כתיב מערב עד בקר. כי העלאת מ"ן דבי"ע באצי' הוא ע"י המלכות כידוע והרי בחי' שרש התהוות הזמן הוא במלכות דוקא. כמ"ש ה' מלך מלך וימלוך. עבר הוה ועתיד - כי בבחי' מלוכה שהוא בחי' התגלות והתפשטות אור שייך עבר הוה ועתיד. ועמ"ש סד"ה שובה ישראל עד. אבל בבחי' עצמות אלקות הוא למעלה מבחי' הזמן. וכידוע בע"ח הטעם דמ"ע שהזמן גרמא נשים פטורות לפי ששורש הזמן הוא בבחי' נוקבא כו' וד"ל.

ולכך אמר: בהעלותך את הנרות דאהרן שנק' שושבינא דמטרוניתא: מערב עד בקר - שהוא כללות הזמן בי"ב צירופים דלילה וי"ב צירופים דיום, משא"כ במשה שנק': איש האלקים - שהוא למעלה מבחי' הזמן נאמר: להעלות נר תמיד וכנ"ל. וד"ל: 

  1. 1 שמות כז, כ - וְאַתָּה תְּצַוֶּה אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְיִקְחוּ אֵלֶיךָ שֶׁמֶן זַיִת זָךְ כָּתִית לַמָּאוֹר לְהַעֲלֹת נֵר תָּמִיד
  2. 2 במדבר ח, ב - דַּבֵּר אֶל אַהֲרֹן וְאָמַרְתָּ אֵלָיו בְּהַעֲלֹתְךָ אֶת הַנֵּרֹת אֶל מוּל פְּנֵי הַמְּנוֹרָה יָאִירוּ שִׁבְעַת הַנֵּרוֹת.
  3. 3 משלי ו, כג - כִּ֤י נֵ֣ר מִ֭צְוָה וְת֣וֹרָה א֑וֹר וְדֶ֥רֶךְ חַ֝יִּ֗ים תּוֹכְח֥וֹת מוּסָֽר:
  4. 4 ויקרא כד, ג - מִחוּץ֩ לְפָרֹ֨כֶת הָעֵדֻ֜ת בְּאֹ֣הֶל מוֹעֵ֗ד יַעֲרֹךְ֩ אֹת֨וֹ אַהֲרֹ֜ן מֵעֶ֧רֶב עַד־בֹּ֛קֶר לִפְנֵ֥י יְהוָ֖ה תָּמִ֑יד חֻקַּ֥ת עוֹלָ֖ם לְדֹרֹתֵיכֶֽם:
  5. 5 תהלים פד, יב - כִּ֤י שֶׁ֨מֶשׁ׀ וּמָגֵן֮ יְהוָ֪ה אֱלֹ֫הִ֥ים חֵ֣ן וְ֭כָבוֹד יִתֵּ֣ן יְהוָ֑ה לֹ֥א יִמְנַע־ט֝וֹב לַֽהֹלְכִ֥ים בְּתָמִֽים:
  6. 6 נדרים ח, ב - אין גיהנם לעולם הבא אלא הקדוש ברוך הוא מוציא חמה מנרתיקה צדיקים מתרפאין בה ורשעים נידונין בה שנאמר וזרחה לכם יראי שמי שמש
  7. 7 בראשית כח, כא - וְשַׁבְתִּ֥י בְשָׁל֖וֹם אֶל־בֵּ֣ית אָבִ֑י וְהָיָ֧ה יְהֹוָ֛ה לִ֖י לֵאלֹהִֽים׃
  8. 8 משלי לא, טו - וַתָּ֤קָם׀ בְּע֬וֹד לַ֗יְלָה וַתִּתֵּ֣ן טֶ֣רֶף לְבֵיתָ֑הּ וְ֝חֹ֗ק לְנַעֲרֹתֶֽיהָ:
  9. 9 עם הכולל (היינו המלה עצמה נחשב לעוד אחד)
  10. 10 בראשית ח, יא - וַתָּבֹ֨א אֵלָ֤יו הַיּוֹנָה֙ לְעֵ֣ת עֶ֔רֶב וְהִנֵּ֥ה עֲלֵה־זַ֖יִת טָרָ֣ף בְּפִ֑יהָ וַיֵּ֣דַע נֹ֔חַ כִּי־קַ֥לּוּ הַמַּ֖יִם מֵעַ֥ל הָאָֽרֶץ:
  11. 11 תהלים קיא, ה - טֶ֭רֶף נָתַ֣ן לִירֵאָ֑יו יִזְכֹּ֖ר לְעוֹלָ֣ם בְּרִיתֽוֹ:
  12. 12 ה גבורות
  13. 13 אסתר ח, טז - לַיְּהוּדִ֕ים הָיְתָ֥ה אוֹרָ֖ה וְשִׂמְחָ֑ה וְשָׂשֹׂ֖ן וִיקָֽר:
  14. 14 אב ואם
  15. 15 דברים כח, מז - תַּ֗חַת אֲשֶׁ֤ר לֹא־עָבַ֙דְתָּ֙ אֶת־יְהוָ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ בְּשִׂמְחָ֖ה וּבְט֣וּב לֵבָ֑ב מֵרֹ֖ב כֹּֽל:
  16. 16 נון שערי בינה
  17. 17 שמות ל, טו - הֶעָשִׁ֣יר לֹֽא־יַרְבֶּ֗ה וְהַדַּל֙ לֹ֣א יַמְעִ֔יט מִֽמַּחֲצִ֖ית הַשָּׁ֑קֶל לָתֵת֙ אֶת־תְּרוּמַ֣ת יְהוָ֔ה לְכַפֵּ֖ר עַל־נַפְשֹׁתֵיכֶֽם:
  18. 18 קידושין לט, ב
  19. 19 תהלים כה, י - כָּל־אָרְח֣וֹת יְ֭הוָה חֶ֣סֶד וֶאֱמֶ֑ת לְנֹצְרֵ֥י בְ֝רִית֗וֹ וְעֵדֹתָֽיו:
  20. 20 תהלים קיט, טו - בְּפִקּוּדֶ֥יךָ אָשִׂ֑יחָה   וְ֝אַבִּ֗יטָה אֹֽרְחֹתֶֽיךָ׃
  21. 21 ישעיה סד, ג - וּמֵעוֹלָם לֹא שָׁמְעוּ לֹא הֶאֱזִינוּ עַיִן לֹא רָאָתָה אֱלֹהִים זוּלָתְךָ יַעֲשֶׂה לִמְחַכֵּה לוֹ.
  22. 22 אהבה זוטא הוא הר, ואהבה רבה הא הר ההר
  23. 23 פסחים דף פח עמוד א
  24. 24 של עולם
  25. 25 משלי ו, כג - כִּ֤י נֵ֣ר מִ֭צְוָה וְת֣וֹרָה א֑וֹר וְדֶ֥רֶךְ חַ֝יִּ֗ים תּוֹכְח֥וֹת מוּסָֽר:
  26. 26 סברים כח, מז - תַּ֗חַת אֲשֶׁ֤ר לֹא־עָבַ֙דְתָּ֙ אֶת־יְהוָ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ בְּשִׂמְחָ֖ה וּבְט֣וּב לֵבָ֑ב מֵרֹ֖ב כֹּֽל:
  27. 27 תהלים קיג, ט - מֽוֹשִׁיבִ֨י׀ עֲקֶ֬רֶת הַבַּ֗יִת אֵֽם־הַבָּנִ֥ים שְׂמֵחָ֗ה הַֽלֲלוּ־יָֽהּ:
  28. 28 שמות ל, ח - וּבְהַעֲלֹ֨ת אַהֲרֹ֧ן אֶת־הַנֵּרֹ֛ת בֵּ֥ין הָעַרְבַּ֖יִם יַקְטִירֶ֑נָּה קְטֹ֧רֶת תָּמִ֛יד לִפְנֵ֥י יְהוָ֖ה לְדֹרֹתֵיכֶֽם:
  29. 29 דעתיק יומין
  30. 30 הוריות יג, ב - אמר רבי יוחנן כשם שהזית משכח לימוד של שבעים שנה כך שמן זית משיב לימוד של שבעים שנה
  31. 31 בראשית לו, לא-לט - אֵ֙לֶּה֙ הַמְּלָכִ֔ים אֲשֶׁ֥ר מָלְכ֖וּ בְּאֶ֣רֶץ אֱד֑וֹם לִפְנֵ֥י מְלׇךְ־מֶ֖לֶךְ לִבְנֵ֥י יִשְׂרָאֵֽל׃ לבוַיִּמְלֹ֣ךְ בֶּאֱד֔וֹם בֶּ֖לַע בֶּן־בְּע֑וֹר וְשֵׁ֥ם עִיר֖וֹ דִּנְהָֽבָה׃ לגוַיָּ֖מׇת בָּ֑לַע וַיִּמְלֹ֣ךְ תַּחְתָּ֔יו יוֹבָ֥ב בֶּן־זֶ֖רַח מִבׇּצְרָֽה׃ לדוַיָּ֖מׇת יוֹבָ֑ב וַיִּמְלֹ֣ךְ תַּחְתָּ֔יו חֻשָׁ֖ם מֵאֶ֥רֶץ הַתֵּימָנִֽי׃ להוַיָּ֖מׇת חֻשָׁ֑ם וַיִּמְלֹ֨ךְ תַּחְתָּ֜יו הֲדַ֣ד בֶּן־בְּדַ֗ד הַמַּכֶּ֤ה אֶת־מִדְיָן֙ בִּשְׂדֵ֣ה מוֹאָ֔ב וְשֵׁ֥ם עִיר֖וֹ עֲוִֽית׃ לווַיָּ֖מׇת הֲדָ֑ד וַיִּמְלֹ֣ךְ תַּחְתָּ֔יו שַׂמְלָ֖ה מִמַּשְׂרֵקָֽה׃ לזוַיָּ֖מׇת שַׂמְלָ֑ה וַיִּמְלֹ֣ךְ תַּחְתָּ֔יו שָׁא֖וּל מֵרְחֹב֥וֹת הַנָּהָֽר׃ לחוַיָּ֖מׇת שָׁא֑וּל וַיִּמְלֹ֣ךְ תַּחְתָּ֔יו בַּ֥עַל חָנָ֖ן בֶּן־עַכְבּֽוֹר׃ לטוַיָּ֘מׇת֮ בַּ֣עַל חָנָ֣ן בֶּן־עַכְבּוֹר֒ וַיִּמְלֹ֤ךְ תַּחְתָּיו֙ הֲדַ֔ר וְשֵׁ֥ם עִיר֖וֹ פָּ֑עוּ וְשֵׁ֨ם אִשְׁתּ֤וֹ מְהֵֽיטַבְאֵל֙ בַּת־מַטְרֵ֔ד בַּ֖ת מֵ֥י זָהָֽב׃
  32. 32 בז' תחתונות
  33. 33 בג' ראשונות
  34. 34 איוב ד, כא - הֲלֹא־נִסַּ֣ע יִתְרָ֣ם בָּ֑ם יָ֝מ֗וּתוּ וְלֹ֣א בְחָכְמָֽה:
  35. 35 בראשית מא, כ-כא - וַתֹּאכַ֙לְנָה֙ הַפָּר֔וֹת הָרַקּ֖וֹת וְהָרָע֑וֹת אֵ֣ת שֶׁ֧בַע הַפָּר֛וֹת הָרִאשֹׁנ֖וֹת הַבְּרִיאֹֽת: וַתָּבֹ֣אנָה אֶל־קִרְבֶּ֗נָה וְלֹ֤א נוֹדַע֙ כִּי־בָ֣אוּ אֶל־קִרְבֶּ֔נָה וּמַרְאֵיהֶ֣ן רַ֔ע כַּאֲשֶׁ֖ר בַּתְּחִלָּ֑ה וָאִיקָֽץ: הלשון ותבלענה הוא אצל השבלים בפסוק כד - וַתִּבְלַ֙עְןָ֙ הַשִּׁבֳּלִ֣ים הַדַּקֹּ֔ת אֵ֛ת שֶׁ֥בַע הַֽשִּׁבֳּלִ֖ים הַטֹּב֑וֹת וָֽאֹמַר֙ אֶל־הַֽחַרְטֻמִּ֔ים וְאֵ֥ין מַגִּ֖יד לִֽי:
  36. 36 שמות ה, ב - וַיֹּאמֶר פַּרְעֹה מִי יְהוָה אֲשֶׁר אֶשְׁמַע בְּקֹלוֹ לְשַׁלַּח אֶת יִשְׂרָאֵל לֹא יָדַעְתִּי אֶת יְהוָה וְגַם אֶת יִשְׂרָאֵל לֹא אֲשַׁלֵּחַ
  37. 37 ישעיה א, ג - יָדַ֥ע שׁוֹר֙ קֹנֵ֔הוּ וַחֲמ֖וֹר אֵב֣וּס בְּעָלָ֑יו יִשְׂרָאֵל֙ לֹ֣א יָדַ֔ע עַמִּ֖י לֹ֥א הִתְבּוֹנָֽן:
  38. 38 קהלת ז, יב - כִּי בְּצֵל הַחָכְמָה בְּצֵל הַכָּסֶף וְיִתְרוֹן דַּעַת הַחָכְמָה תְּחַיֶּה בְעָלֶיהָ
  39. 39 עץ חיים יח, א מהזהר - ענין "הבל דגרמי דאשתאר בקברא" במעשה בעלת אוב בשמואל.
  40. 40 ההבל של הכלים בתחיית המתים
  41. 41 איוב יד, כב - אַךְ־בְּ֭שָׂרוֹ עָלָ֣יו יִכְאָ֑ב וְ֝נַפְשׁ֗וֹ עָלָ֥יו תֶּאֱבָֽל:
  42. 42 דברים לב, יג - יַרְכִּבֵ֙הוּ֙ עַל־בָּ֣מֳותֵי אָ֔רֶץ וַיֹּאכַ֖ל תְּנוּבֹ֣ת שָׂדָ֑י וַיֵּנִקֵ֤הֽוּ דְבַשׁ֙ מִסֶּ֔לַע וְשֶׁ֖מֶן מֵחַלְמִ֥ישׁ צֽוּר:
  43. 43 תהלים קד, כד - מָה־רַבּ֬וּ מַעֲשֶׂ֨יךָ׀ יְֽהוָ֗ה כֻּ֭לָּם בְּחָכְמָ֣ה עָשִׂ֑יתָ מָלְאָ֥ה הָ֝אָ֗רֶץ קִנְיָנֶֽךָ:
  44. 44 משלי כו, יב - רָאִ֗יתָ אִ֭ישׁ חָכָ֣ם בְּעֵינָ֑יו תִּקְוָ֖ה לִכְסִ֣יל מִמֶּֽנּוּ:
  45. 45 ויקרא כד, ב - צַ֞ו אֶת־בְּנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֗ל וְיִקְח֨וּ אֵלֶ֜יךָ שֶׁ֣מֶן זַ֥יִת זָ֛ךְ כָּתִ֖ית לַמָּא֑וֹר לְהַעֲלֹ֥ת נֵ֖ר תָּמִֽיד:
  46. 46 כתובות סא, ב - אמר רבי חנינא בריה דרב איקא שפוד שפחות וגומות רב מלכיו בלורית אפר מקלה וגבינה רב מלכיא רב פפא אמר מתניתין ומתניתא רב מלכיא שמעתתא רב מלכיו וסימנך מתניתא מלכתא מאי בינייהו איכא בינייהו שפחות:
  47. 47 ישעיה נט, כא - וַאֲנִ֗י זֹ֣את בְּרִיתִ֤י אוֹתָם֙ אָמַ֣ר יְהוָ֔ה רוּחִי֙ אֲשֶׁ֣ר עָלֶ֔יךָ וּדְבָרַ֖י אֲשֶׁר־שַׂ֣מְתִּֽי בְּפִ֑יךָ לֹֽא־יָמ֡וּשׁוּ מִפִּיךָ֩ וּמִפִּ֨י זַרְעֲךָ֜ וּמִפִּ֨י זֶ֤רַע זַרְעֲךָ֙ אָמַ֣ר יְהוָ֔ה מֵעַתָּ֖ה וְעַד־עוֹלָֽם:
  48. 48 משלי ו, כג - כִּ֤י נֵ֣ר מִ֭צְוָה וְת֣וֹרָה א֑וֹר וְדֶ֥רֶךְ חַ֝יִּ֗ים תּוֹכְח֥וֹת מוּסָֽר:
  49. 49 שמות ל, ח - וּבְהַעֲלֹ֨ת אַהֲרֹ֧ן אֶת־הַנֵּרֹ֛ת בֵּ֥ין הָעַרְבַּ֖יִם יַקְטִירֶ֑נָּה קְטֹ֧רֶת תָּמִ֛יד לִפְנֵ֥י יְהוָ֖ה לְדֹרֹתֵיכֶֽם
  50. 50 שמות כז, כא - בְּאֹ֣הֶל מוֹעֵד֩ מִח֨וּץ לַפָּרֹ֜כֶת אֲשֶׁ֣ר עַל־הָעֵדֻ֗ת יַעֲרֹךְ֩ אֹת֨וֹ אַהֲרֹ֧ן וּבָנָ֛יו מֵעֶ֥רֶב עַד־בֹּ֖קֶר לִפְנֵ֣י יְהוָ֑ה חֻקַּ֤ת עוֹלָם֙ לְדֹ֣רֹתָ֔ם מֵאֵ֖ת בְּנֵ֥י יִשְׂרָאֵֽל:
  51. 51 שמות ד, י - וַיֹּ֨אמֶר מֹשֶׁ֣ה אֶל־יְהוָה֘ בִּ֣י אֲדנָי֒ לֹא֩ אִ֨ישׁ דְּבָרִ֜ים אָנֹ֗כִי גַּ֤ם מִתְּמוֹל֙ גַּ֣ם מִשִּׁלְשֹׁ֔ם גַּ֛ם מֵאָ֥ז דַּבֶּרְךָ֖ אֶל־עַבְדֶּ֑ךָ כִּ֧י כְבַד־פֶּ֛ה וּכְבַ֥ד לָשׁ֖וֹן אָנֹֽכִי:
  52. 52 שמות כח, א - וְאַתָּ֡ה הַקְרֵ֣ב אֵלֶיךָ֩ אֶת־אַהֲרֹ֨ן אָחִ֜יךָ וְאֶת־בָּנָ֣יו אִתּ֗וֹ מִתּ֛וֹךְ בְּנֵ֥י יִשְׂרָאֵ֖ל לְכַהֲנוֹ־לִ֑י אַהֲרֹ֕ן נָדָ֧ב וַאֲבִיה֛וּא אֶלְעָזָ֥ר וְאִיתָמָ֖ר בְּנֵ֥י אַהֲרֹֽן:
  53. 53 שמות יט, יט - וַֽיְהִי֙ ק֣וֹל הַשֹּׁפָ֔ר הוֹלֵ֖ךְ וְחָזֵ֣ק מְאֹ֑ד מֹשֶׁ֣ה יְדַבֵּ֔ר וְהָאֱלֹהִ֖ים יַעֲנֶ֥נּוּ בְקֽוֹל:
  54. 54 ויקרא כד, ב - צַ֞ו אֶת־בְּנֵ֣י יִשְׂרָאֵ֗ל וְיִקְח֨וּ אֵלֶ֜יךָ שֶׁ֣מֶן זַ֥יִת זָ֛ךְ כָּתִ֖ית לַמָּא֑וֹר לְהַעֲלֹ֥ת נֵ֖ר תָּמִֽיד:
  55. 55 אַבָּא יָסַד בְּרַתָּא" (תרגום מילולי: אַבָּא יָסַד הַבַּת). הוא מאמר הזוהר בפרשת פנחס (דף רנו, עמוד ב), המפרש את הכתוב (משלי ג, יט) "ה' בְּחָכְמָה יָסַד אֶרֶץ" - "בְּאַבָּא יָסַד בְּרַתָּא".
  56. 56 שמות כז, כא - בְּאֹהֶל מוֹעֵד מִחוּץ לַפָּרֹכֶת אֲשֶׁר עַל הָעֵדֻת יַעֲרֹךְ אֹתוֹ אַהֲרֹן וּבָנָיו מֵעֶרֶב עַד בֹּקֶר לִפְנֵי יְהוָה חֻקַּת עוֹלָם לְדֹרֹתָם מֵאֵת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל.
  57. 57 ויקרא כד, ג - מִחוּץ לְפָרֹכֶת הָעֵדֻת בְּאֹהֶל מוֹעֵד יַעֲרֹךְ אֹתוֹ אַהֲרֹן מֵעֶרֶב עַד בֹּקֶר לִפְנֵי יְהוָה תָּמִיד חֻקַּת עוֹלָם לְדֹרֹתֵיכֶם.