Enjoying this page?

148 - המצווה הקמ"ח האזהרה שהזהר הכהן מלאכול את הביכורים בחוץ

המצווה הקמ"ח

האזהרה שהזהר הכהן מלאכול את הביכורים בחוץ[1].

והוא אמרו: "לא תוכל לאכל בשעריך וגו' ותרומת ידך"[2]. בא בקבלה: "ותרומת ידך"[3] - אלו הביכורים.

לפי שלא הניח בפסוק זה דבר הטעון הבאת מקום שלא הזכירו בפירוש[4], ואמר בכללם "ותרומת ידך" - הרי אלו הביכורים בלי ספק, שביאר בהם שהם טעונין הבאת מקום[5]אבל התרומה ידוע שאינה טעונה הבאת מקום, והיאך יזהיר על אכילתה בשעריך.

ולשון ספרי: "לא בא הכתוב אלא לאוכל ביכורים[6] שלא קרא עליהם, שהוא עובר בלא תעשה"[7].

וכבר נתבאר בסוף מכות, שאינו חייב עליהם אלא[8] קדם שיניחם בעזרה; אבל משיניחם בעזרה - הרי הוא פטור עליהם, אף על פי שלא קרא.

וגם בביכורים אותו התנאי שבמעשר שני, כלומר: שאין כל מי שאוכלם בחוץ חייב עליהם, עד שיראו פני הבית[9]: ואם אכל מהם מי שיאכל אחר שראו פני הבית קדם הנחה בעזרה[10] - חייב מלקות בלבד[11] אם הוא כהן; אבל הישראלי - הרי הוא מחייב מיתה בידי שמים, אם אכל ביכורים, אפילו אחר קריאה.

ובפירוש אמרו: התרומה והביכורים חייבין עליהן חומש ומיתה ואסורין לזרים. אם אכלם בזדון - חייב מיתה בידי שמים. ובשגגה מוסיף חמש - כדין התרומה. לפי שכיון שקראם[12] יתעלה תרומת ידך, חלו עליהם כל דיני התרומה.

וראוי לך להבין כאן היטב כדי שלא ישתבשו לך עניינים, והוא: שהכהן אם יאכל הביכורים משראו פני הבית קודם הנחה בעזרה - לוקה, ואזהרתיה מ"לא תוכל לאכל בשעריך וגו' ותרומת ידך", כמו שנתבאר בגמרא מכות, כמו ישראל במעשר שני שלוקה על אכילתו חוץ למקום אף על פי שהוא שלו.

אבל הישראלי שאכל ביכורים אחר שראו פני הבית - בכל מקום שיאכלם חייב מיתה בידי שמים, ואזהרתיה מן "וכל זר לא יאכל קדש" (שם, י), כמו שביארנו במצוות קל"ג ממצוות אלו.

כבר נתבארו דיני מצווה זו בגמרא מכות.

  1. 1 הביכורים שנתנו לכהן הוזהר הכהן שלא לאכלם חוץ לירושלים
  2. 2 מה שהתרימו בני ישראל . ומבאר הרמב"ם שזה קאי על ביכורים ולא על תרומה רגילה
  3. 3 דברים יב, יז
  4. 4 היינו שבפסוק מונה כל הדברים בפירוש שצריך להעלותם ולאכלם בירושלים: "לֹֽא־תוּכַ֞ל לֶֽאֱכֹ֣ל בִּשְׁעָרֶ֗יךָ מַעְשַׂ֤ר דְּגָֽנְךָ֙ וְתִֽירֹשְׁךָ֣ וְיִצְהָרֶ֔ךָ וּבְכֹרֹ֥ת בְּקָֽרְךָ֖ וְצֹאנֶ֑ךָ וְכָל־נְדָרֶ֨יךָ֙ אֲשֶׁ֣ר תִּדֹּ֔ר וְנִדְבֹתֶ֖יךָ" ואח"כ אומר בתוך שאר הדברים "ותרומת ידיך, והיינו הביכורים כפי שממשיך הרמב"ם
  5. 5 דברים כו, ב
  6. 6 כהן שאכל בכורים
  7. 7 היינו שהספרי לומד שהפסוק בא ללמד לא על אזהרת אכילת ביכורים חוץ לירושלים אלא על אכילת הכהן ביכורים לפני שקרא , וכפי שממשיך מהגמרא לפני שקרא לאו דוקא אלא לפני שהניח הבכורים . אבל עכ"פ מהספרי רואים שהכוונה בתרומת ידיך הוא ביכורים. וז"ל הספרי: "תרומת ידך - אלו הבכורים. וכי מה בא הכתוב ללמדנו? אם לאוכל ביכורים חוץ לחומה - קל וחומר ממעשר! ומה מעשר שמותר לזרים, האוכל ממנו חוץ לחומה עובר בלא תעשה; ביכורים שהם אסורים לזרים - האוכל מהם חוץ לחומה אינו דין שהוא עובר בלא תעשה! הא לא בא הכתוב ללמדנו, אלא לאוכל ביכורים עד שלא קרא עליהם שהוא בלא תעשה.
  8. 8 אם אכלם
  9. 9 הבית המקדש היינו שהביאם כבר לירושלים
  10. 10 היינו בין הזמן שהגיעו לירושלים עד זמן הנחתן לפני המזבח אם אכלם הכהן
  11. 11 לעומת מיתה בידי שמים
  12. 12 בכורים