Enjoying this page?

כי ההרים ימושו

כי ההרים ימושו והגבעות תמוטינה וחסדי מאתך לא ימוש וברית שלומי לא תמוט אמר מרחמך ה'.

הנה הרים נקראו האבות. (כן הוא ברבות בחקתי ס"פ ל"ו על פסוק זה דכי ההרים ימושו. ועוד נזכר פסוק זה ברבות פ' עקב גבי ד"א ושמר ה' אלהיך לך את הברית ואת החסד. ובגמרא פרק לפני אידיהן דף י"ז ע"א) וכמ"ש: שמעו הרים את ריב ה' והאיתנים מוסדי ארץ.

והוא עד"מ כמו הר שיוצא מכדור הארץ שהוא שטח שוה, וממנו משפע ועולה עד לשמים, כמו ההרים הגבוהים אשר תחת כל השמים. כך הנה האבות הם בחי' הרים לכנס"י, שהוא בחי': הארץ הדום רגלי, לנטלה ולנשאה עד רום המעלות. וע"ז נאמר: מי יעלה בהר ה' כו'.

והנה אין קורין אבות אלא לשלשה: שהם אברהם יצחק ויעקב - שהג' בחי' אלו, הם המנשאים ומעלים את כנס"י, שהם כללות כל נשמות ישראל להתכלל באור א"ס ב"ה ממש. וכמ"ש: שמאלו תחת לראשי וימינו תחבקני. שבחינת שמאל הוא בחינת רשפי אש האהבה היא המעלה את הראש ומוחין של כנ"י, ובחי' ימינו תחבקני כמשל המחבק את חבירו מגבו והיינו שמגביה ומעלה אפי' בחי' אחוריים וחיצוניות של נשמותיהם.

והנה אמרו רז"ל: (פ"ק דברכות ד"ד ע"ב) מפני מה לא נאמר נו"ן באשרי - מפני שיש בה מפלתן של שונאי ישראל, שנאמר: נפלה לא תוסיף קום בתולת ישראל כו' ואעפ"כ חזר דוד וסמכה ברוח הקדש שנאמר: סומך ה' לכל הנופלים.

(עיין זח"א בראשית דף ג' ע"א, ובזהר הרקיע שם, ובזהר פ' שמיני דף מ' ע"א)

והענין. דכתיב: ותפול לפני רגליו - שבזמן שאין בהמ"ק קיים כנס"י היא בבחי' נפילה. (וע' בד"ה כי אברהם לא ידענו גבי פורים).

והנה להבין זה איך הוא למעלה בכנסת ישראל דלעילא אין די באר, אך למטה בכללות נשמות ישראל בירידתה להתלבש בגוף האדם בנפש הבהמית יובן.

כי הנה במ"ת כתיב: פנים בפנים דיבר הוי' כו' - שהיה הקב"ה עם כנס"י בבחינת פנים בפנים. וכן היה כל זמן בהמ"ק (אך לא היה בבחי' דיבר ה').

ופנים של הנפש, דהיינו כמו עד"מ בגשמיות שרואים בחוש שבפנים מתגלה ונראה כל החושים: ראייה שמיעה כו' - לפי שהוא גילוי עיקר חיותו של האדם. משא"כ באחוריים שלו אינה מתגלה כ"א חיות מועט.

כך עד"מ בנפש האדם, מה שהוא עיקר חיותה ושם רצונה וחפצה האמיתי בטבעה נק' בחי' פנים, משא"כ מה שאינו כ"כ חפץ ורצון הנפש אלא על צד ההכרח או אגב גררא ובקרירות הרי זה נק' בחי' אחוריים של הנפש, שאין שם אלא חיות מועט.

והנה בזמן בהמ"ק היה כללות נפשות ישראל בטבעם נמשכים לעבודת ה' לאהבה אותו ולדבקה בו מרצונם וחפצם האמיתי שזה עיקר וחיות הנפש. ושאר צרכי העוה"ז, הגם שהיה ג"כ אכילה ושתייה ומו"מ - מ"מ לא היה אצלם כ"א על צד ההכרח ודרך עראי ובקרירות, שלא היה חיות הנפש בזה אלא דבר מועט.

משא"כ בזמן שאין בהמ"ק קיים הוא להיפך ממש. כי טבע נפש האדם לימשך אחר צרכי הגוף ועניני עוה"ז. ואפילו מה שעושה טוב וסר מרע ומעורר את האהבה לה' לדבקה בו ובתורתו, הוא מצד יגיעת הנפש, שמייגע בעמל ויגיעה להתבונן בגדולת ה' ולהטות לבבו לעורר את האהבה. ונק' לעשותה לאהבה כו'. שהאהבה זו היא ע"י קדימת עשייה בלב.

ונקרא בחי' זו: אחור בפנים וכו': כי פנו אלי עורף. פי' אפילו מה שפנו אלי לפנימיות שלי הוא בבחי' עורף שהוא בחי' חיצוניות ואחוריים שאין שם אלא חיות מועט.

(ועיין מזה בד"ה וארא אל אברהם כו')

והנה בחינה זו נקרא בחי' נפילה לגבי מהות הנפש, שמצד עצמה לפי מקור חוצבה ראויה להיות בטבעה כשלהבת העולה מאליה לדבקה בו. אלא כל זה הוא לפי שנפלה וירדה בסתר המדרגות תחת ממשלת הגוף ונפש הבהמית והיא אצלם במאסר ובגלות.

(וע' מזה בד"ה וידבר ה' אל משה במדבר סיני כו')

והנה יש בזה ב' בחינות נופלים וכפופים. כפופים הוא עד"מ כאדם שכופף ראשו וקומתו אבל רגליו על עמדם עומדים. כך יש שהראש ומוחין שלו כפופים למטה ונמשכיכם אחר צרכי הגוף ועניני עולם הזה. אבל בחינת הרגלים שבו דהיינו מדרגה אחרונה שבו שהוא ענין המעשה בסור מרע ועשה טוב בפו"מ עדיין עומדים על עמדם בשלימות להזהר בתכלית מן הרע עד קצה האחרון אפילו מה שאדם דש בעקביו כגון שקר וגסות הרוח כו'. וגם בועשה טוב בשמירת כל המצות בתכלית כל פרטיהן ודקדוקיהן ודקדוקי סופרים.

אבל כשגם בחינה זו אינה בשלימות, אפילו בדבר קל ודקדוק קל מדקדוקי סופרים, הרי זה נקרא מן הנופלים - שנפל מן רגליו לגמרי:

ב והנה: עיני כל אליך ישברו - מצפים ומקוים לישעו, שעדיין יש תוחלת ותקוה שיהי' החזרת פנים בפנים.

[עמ"ש בפי' עיני כל בד"ה יחיינו מיומים. בגמרא נזכר פסוק זה (פ"ו דכתובות דס"ז ב'), ובהזר בפ' ויגש (דר"ח א'). בשלח (דס"ב א'). אחרי (נ"ח א'). פינחס (רכ"ו א')].

אך צריך לשית עצות בנפשו איך יומשך הארה זו בנפשו, להיות פנימית הנפש אליו ית' ולא יהא מונע מבית ומבחוץ. והעצה היעוצה לזה הוא כמאמר: אשר קדשנו במצותיו.

והענין. כי הנה הוא יתברך קדוש ומובדל כו': לאו דאית לך צדק ידיעא, ולאו מכל מדות אלין כלל, אלא לאחזאה איך אתנהג עלמא - לאחזאה דייקא, שהוא רק כמו דמיון ומראה לעיני השגת המקבלים, כדי לאתנהג עלמא.

אבל הוא יתברך, רם ונשא עד אין קץ ואינו בגדר מדות. ואפי' בחי' חכמה היא כעשייה גשמיית נחשבת. וכמאמר: אנת חכים ולא בחכמה ידיעא - שאין ערוך אליו ית', ולית מחשבה תפיסא ביה כלל - כי הוא ית' למעלה מן החכמה והרצון.

ומה שמחיה את העולמות: וכולם בחכמה עשית - הוא רק מבחי' מלך בלבד ומלך הוא העולם, אבל הוא ית' בכבודו ובעצמו הוא קדוש ומובדל למעלה מכל הבחינות ומדרגות עד אין קץ.

ואינו כמו הנשמה המחיה את הגוף, שעם היות שקודם ירידתה להתלבש בו היא מאד נעלה במקור חוצבה - מ"מ בירידתה היא מתלבשת בתוך הגוף ומקושרת בו, שמתפעלת ממקרי הגוף.

אבל מדת הקב"ה אינו כן - כי: אני הוי' לא שניתי כתיב - שכולם אין תופסים מקום אצלו כלל. דכולא קמיה כלא חשיב כו'.

וחיות ושפע שמשפיע לעולמות עליונים ותחתונים, הוא בבחי' מלך בלבד ולאחזאה בלבד. שעליו נאמר: המשפילי לראות בשמים ובארץ.

שמצד עצמותו ומהותו ית' כתיב: כי כל בשמים ובארץ - ששמים וארץ שוין לפניו, שלא שייך לפניו ית' מעלה ומטה כלל. אלא שהוא: המשפילי, בירידה גדולה וצמצום גדול שיתהווה בחי' שמים כו'.

ופי': שמים - שם מים. כי מים הוא ים החכמה כו', ולהיות התלבשות אור א"ס ב"ה בחכמה היא ירידה אצלו, כי: כולם בחכמה עשית - שהיא נחשבת כעשייה גשמיות כו'.

וירידה והשפלה זו הוא ע"י בחי': שמים - תורה שבכתב, וארץ - היא בחי' תושבע"פ, שהם כללות כל התורה והמצות. (וכמ"ש מזה בד"ה כי עמך מקור חיים גבי חנוכה)

והיינו על ידי התורה והמצות שהאדם עושה למטה - ע"י אתערותא דלתתא אתערותא דלעילא. וכמ"ש: אשר יעשה אותם האדם. פי' ע"ד מ"ש: ועשיתם אתם, כתיב - שהאדם עושה אותן למצות: וחי בהם - שממשיך בהם בחי' חיים מחיי החיים ב"ה.

וזהו ענין: עושים רצונו של מקום - שממשיכים בחי' רצונו יתברך שלמעלה מעלה מבחי' מקום לבחי' מקום, להיות רצון העליון שורה ומתגלה גם בבחי' מקום.

(ועמ"ש בפ' בשלח בד"ה ויאמר משה אכלוהו היום)

ודרך כלל נחלקים לג' בחי': ימין ושמאל ואמצע, שהם ג' בחי': תורה ועבודה וגמ"ח, שמזה נמשך להיות: אלקי אברהם אלקי יצחק ואלהי יעקב. פי': אלקי - לשון צמצום וירידה, שיורד ומשפיל א"ע להיות בחי' אלקות שורה ומתגלה במדת אברהם ויצחק כו'.

וזהו: ואתה נותן להם את אכלם בעתו - בעתם לא נאמר אלא בעתו. פ', בעתו של המאכל.

והענין כי הנה כנס"י נק': רעיתי פרנסתי. וכמאמר רז"ל: ישראל מפרנסין לאביהם שבשמים, והיינו שהתורה והמצות נק': לחם מאכל. וכמ"ש: את קרבני לחמי. וכתיב: לכו לחמו בלחמי - שבעת שישראל מסגלין תורה ומצות למטה שהם בחי' רצון העליון, מתעורר למעלה ג"כ עת רצון. וכמ"ש: בעת רצון עניתיך. וע"י כן: נותן להם את אכלם - השפעתם.

ופותח את ידיך. פי', יודי"ך. שמבחי' ג' יודי"ן מתפתחין ונמשכין ג' ווי"ן, שהם ג' פעמים קדוש בוי"ו, הוא המשכה מקודש העליון. וכל המשכה מלמעלה א"א לירד למטה כ"א ע"י בחי' צמצום כו', שהוא בחי' יו"ד. שההמשכה הנמשכת למטה אין ערוך למה שהיתה במקורה ושרשה למעלה ולא תוכל להיות למטה אלא ע"י בחי' צמצום כו'.

[ועיין מזה בפ' ויחי ע"פ חכלילי כו'. בגמרא נזכר פסוק פותח את ידיך פ"ק דברכות (דף ד', ב'). ופ"ק דתענית (דף ב', ע"ב ודף ח', ע"ב). רבות בראשית (פי"ג. פ"ך קרוב לסופה). ויצא (פע"ג). ויחי (פצ"ז). בשלח (פכ"ה). ובפ' כי תבא. ובזהר בפ' פנחס (דרכ"ו א'). וירא (ק"ז, א') בשלח (ס"ב, א') תרומה (קנ"ז, ב')].

ומשביע לכל חי רצון - פי' שהרצון עליון נמשך לכל בחי' חי. כי בחי' חי נקרא השפעת והמשכת אור א"ס ב"ה מעילה לעילה כו', והשפעה והמשכה זו שמעילה לעילה הוא מבחינת צדיק, שהוא בחינת התקשרות עולם בעולם, כדי שיוכל התחתון לקבל מן העליון.

ולכן נקרא צדיק: איש חי. וכמ"ש: ובניהו בן יהוידע בן איש חי (בשמואל ב' סי' כ"ג, כ') והיינו לפי שממשיך חיות מעולם לעולם.

(עיין מזה בגמרא רפ"ג דברכות די"ח סע"א. ובזהר בראשית ד"ו ע"א. ויצא קס"ד א'. ויגש ר"ז ב')

וכמה עולמות דרגין על דרגין, וכולהון איקרון חי. ועל ידי פתיחת היודי"ן משביע רצון בחי' חי מעולם ועד עולם, להיות שורה ומתגלה רצון העליון בכל הבחינות ומדרגות.

וזהו: צדיק ה' בכל דרכיו - צדיק הוא בחינת התקשרות שמעולם ועד עולם. וכמאמר רז"ל: עמוד אחד בעולם וצדיק שמו - שהוא בחינת עמוד המחבר מעלה ומטה, להיות שורה ומתגלה רצון ה' אפילו בבחינת עשיה גשמיות כו'.

(ועמש"ל פרשת ראה סד"ה כי תשמע בקול. וד"ה לויתן זה)

רק: שקרוב ה' לכל אשר יקראוהו באמת - דוקא. דהיינו שישים אליו לבו כו'.

(ע' מענין קרוב כו' יקראוהו באמת ברבות פ' קדושים ר"פ י"ז. נשא פי"א גבי ד"א ישא ה' פניו. ובמדרש איכה בפסוק טוב ה' לקויו. ובמדרש מגלת אסתר בפסוק עם על המלך טוב. ובזהר חקת (דקפ"ג סע"ב). בשלח (נ"ז א'). אחרי (נ"ח ב'). האזינו (רצ"ז א')).

ועי"ז: רצון יראיו יעשה - פי' שנעשה גם למטה רצון אצל יראיו, להיות גילוי פנימית הרצון ופנימית הלב להיות אליו ית' בבחי' פנים בפנים.

(ועיין בזח"א מקץ (קצ"ד ב') ע"פ רוצה ה' את יראיו. ובפי' הרמ"ז שם שמשפיע בהם אור רצונו העליון ועושה אותם מושפעים ומלאים מאור רצונו יתברך עכ"ל).

וזהו: אשר קדשנו במצותיו - שעל ידי מצותיו שהם מבחינת רצון העליון, שהוא קדוש ומובדל כו': קדשנו - להיות אנחנו ג"כ בבחי' רצון העליון קדוש כו'. והוא בחי' רעותא דליבא פנימית נקודת הלב מבחי' פב"פ.

וזהו: מצות צריכות כוונה - להיות מכוון למטה כמו למעלה. שבמצות הוא גילוי פנימיות רצונו ית', וכך יהיה גילוי פנימית רצון נפשו לה'. וזהו כוונת המצות, שבהם ועל ידם נמשך למטה גם בנפש האדם להיות גילוי בחי' רצון העליון.

(וכמש"ל ע"פ אחרי ה' אלקיכם תלכו גבי ואת מצותיו תשמרו, וע"פ כי תצא בענין לך אמר לבי בקשו פני כו', ובד"ה והיה לכם לציצית ובד"ה מי מנה ובד"ה וידבר משה אל ראשי המטות ובד"ה חכלילי כו')

ורצון יראיו יעשה ואת שועתם ישמע - הוא בחי': ויצעקו אל ה' בצר להם, שעי"ז: יושיעם וינטלם וינשאם למעלה מעלה:

ג אך הנה אמרו רז"ל: אם ישראל עושין תשובה נגאלין ואם לאו אין נגאלין. פי': ואם לאו - אע"פ שלא יהיו עושי עבירה - מכל מקום אין הדבר תלוי אלא בתשובה.

והענין. כי אע"פ שממשיכים במצות רצונו של מקום לג' בחי' מקום: ימין ושמאל ואמצע, להיות אלקי אברהם ואלקי יצחק כו' - מ"מ בזמן שאין בית המקדש קיים הם ענפין מתפרדין, ואינן כמו שבזמן שבית המקדש היה קיים שהיו כל הג' בחינות קשורים ואגודים יחד. וכמ"ש: ואגודתו על ארץ יסדה - שהיו בחינת אגודים.

כי הנה ישראל נחלקים גם כן לג' בחי': כהנים לוים וישראלים. והנה היו הכהנים בעבודתם ולוים בדוכנם וישראל במעמדם כולם אחודים וקשורים יחד באגודה אחת. משא"כ בזמן שאין בית המקדש קיים: בנוי דאברהם בגלותא דאדום בנוי דיצחק בגלותא דישמעאל. וכתיב: מפוזר ומפורד ולכך צריך תשובה דוקא. וכמ"ש: השיבנו ה' אליך ונשובה חדש ימינו כקדם - פי' שיהיו בבחינת קדם ששם הוא בבחינת פנים בפנים דהיינו בבחי' פנימית גילוי רצון כו'.

(ואפשר שזהו הענין הנזכר בגמרא ובמדרש רבה בחקתי ס"פ ל"ו: שיש מ"ד תמה זכות אבות עד א"ר אחא לעולם זכות אבות קיימת. דמ"ד תמה היינו לפי שאין הגילוי כמו בזמן שבהמ"ק היה קיים כו'.

ועיין מענין ואגודתו על ארץ יסדה ברבות אמור ספ"ל. ובפ' בהעלותך פט"ו, גבי אספה לי שבעים איש. ובגמרא פ"ג דמנחות (דכ"ז ע"א), ובפ"ק דכריתות (ד"ו ע"ב).

והיינו שעי"ז דוקא: הבונה בשמים מעליותיו. ופי': מעליותיו - עיין במא"א אות ע' סל"ה, בענין מעל שמים חסדך כו', על כל מים כו', ותתפלל חנה על הוי'.

ועיין בזח"ג ס"פ צו (דל"ה א'), ובמק"מ שם. ועיין בפרדס ערך אגודה ובמאורי אור אות א' סי' כ"ט.

משא"כ בזמן שאין בהמ"ק קיים איתא שם בזהר פ' ויקרא (ד"כ ע"ב): קוב"ה סליק לעילא לעילא. וע' מזה בזח"א ויגש (דר"י ע"א), וארא (דכ"ט ע"ב). וכמשנ"ת ענין זה במ"א ע"פ וארא אל אברהם כו' ע"ש.

וע' בהרמ"ז פ' וארא (דכ"ו א') בפי': קלא אסתלק כו'. וגם: ובפשעיכם שולחה אמכם. ואע"פ שע"י המצות ממשיכים רצון העליון. ועמ"ש ע"פ: יתום ואלמנה יעודד.

אך כדי להיות הגילוי ממש למטה עצמיות בחינה זו דסליק לעילא לעילא הוא ע"י תשובה דוקא. כדכתיב: ממעמקים קראתיך כו'. וגם שע"י התשובה הוא תשוב ה' תתאה מנפילתה לעלות למעלה.

וזהו שהתשובה הוא ענין החזרת פנים בפנים.

וע' בזהר ויקרא שם (ד"כ סע"ב) בפי': מרחוק ה' נראה לי. ופי' מרחוק - היינו ע"י התשובה שהיא ענין לרחוק שנעשה קרוב כו'. וגם כמ"ש ע"פ: ושקל בפלס הרים כו' המרירות שבנפשו על ריחוקו כו' בד"ה אתם נצבים.

וז"ש גבי ק"ש: זאת המצוה כו' לעשות בארץ כו' שמע ישראל - ומבואר לעיל הקושיא דהא ק"ש חובת הגוף היא. ועמש"ל מזה בד"ה וזאת המצוה ובד"ה וידעת היום.

ומ"מ אין מקרא יוצא מידי פשוטו, דהיינו שקיום המצות בארץ ובפרט בזמן שבית המקדש קיים הוא בבחי' עליונה יותר מקיום המצות עתה. והיינו משום שיש כמה בחי' ומדרגות בענין ההמשכה שנמשך ע"י המצות, וכמ"ש בד"ה והיה לכם לציצית גבי וזכרתם את כל מצות הוי', ובד"ה ועשית בגדי קדש.

ועוד זאת כמ"ש במ"א בביאור ע"פ קול דודי: שהמצות נקראו לבושים וגם נקראו פירות. כמארז"ל: מאי פירי - מצות. (בגמרא פ"ט דסוטה).

והיינו שעל שם היות על ידן המשכת רצון העליון שהוא אור מקיף סוכ"ע נקראים לבושים ועל שם בחי' האור וההמשכה הנמשך על ידן מסוכ"ע בממכ"ע בבחי' אור פנימי נק' פרי.

וזהו: בצלו חמדתי וישבתי ופריו מתוק. ע' זח"א (דפ"ה ע"ב) ח"ב (דרכ"ג ע"ב).

ועפ"ז י"ל שבחי' אור מקיף נמשך ודאי גם עתה ע"י המצות מבחי' סוכ"ע ורצון העליון ממש.

אך בענין ההמשכה זו שבבחי' פנימית יש הפרש גדול בין בזמן שבית המקדש קיים ובין עתה וכמ"ש בזח"ב תרומה (דקס"ו סע"ב) בענין ונהר יחרב כו' גנתא לא עאל ביה ההוא גננא כו'.

ועיין מזה בפרדס סוף שער שמיני פכ"ו.

ועיין במק"מ והרמ"ז ובפ' בראשית (תחלת דף ו') גבי לרחוק דא יעקב כו' (וע"ב) גבי על נהר כבר. וע' בפע"ח שער ספירת העומר פל"ג (ומכ"ז יובן ענין אם ישראל עושין תשוב דוקא) ועל התשובה הנה אמרו רז"ל במקום שבע"ת עומדין כו'.

וע"ז נאמר: כי הנה ההרים ימושו כו' כי מה כתיב לעיל מיניה: וברחמים גדולים אקבצך. פי' רחמים גדולים, כי מדתו של יעקב הוא מדת רחמנות הנמשך ממדת יצחק מדת הדין הקדש ה ש"י שפוגע באדם מדת הדין ח"ו נופל עליו שם רחמנות מחמת הרע שאירע לו.

וכך מדת הרחמנות שבסדר השתלשלות העולמות שאין רחמנות נמשך אלא מצד הגבורות, משא"כ במדה טובה וחסד לא שייך רחמנות כלל. אבל מדת הקב"ה אינו כן כי הוא למעלה מגדר עלמין וכולא קמיה כלא כו'. וא"כ על כולם שייך ונופל רחמנותו שכולם אין ערוך אליו ית' וכולם רחוקים מאור א"ס ב"ה ממש.

וכמאמר ברוך מרחם על הבריות שעל כל הבריות ועולמות עליונים שייך ונופל רחמנותו ית' והנה ענין התשובה באה ממדת רחמנות דהיינו שישוב אל ה' וירחמהו כביכול על ניצוץ אלקות שבנפשו ועל ידי אתעדל"ת אתעדל"ע מעורר למעלה בחי' רחמים גדולים ולכן במקום שבע"ת עומדים צדיקים גמורים אין כו' דמשכין ליה בחילא יתיר. כי צדיקים גמורים הם ממשיכים חיות ואור א"ס ב"ה דרך סדר ההשת לשלות מדרגה אחר מדרגה מעילה לעילה כו'. משא"כ ע"י תשובה יפה שעה א' כו' ובשעה א' ויצעק אל ה' בצר לו הרי הוא בא ממטה מטה למעלה מעלה שלא בדרך הדרגה והיינו מפני שהוא בא למעלה מסדר ההשתלשלות בחי' ברחמים גדולים אקבצך שמעלה ומטה שוין:

והנה אחר הדברים והאמת האלה כולם צריכין לתשובה. ואפילו מי שלא חטא מימיו מ"מ: ישוב אליו וירחמהו - על ניצוץ אלקות שבנפשו שירד פלאים מטה מטה מאור פיו ית' דלית מחשבה תפיסא ביה, וכל השגתו בגדולת ה' כל חד לפום שיעורא דיליה, הוא בחי' גשמיות לגבי אמיתית אור א"ס ב"ה בעצמו כי: כולם בחכמה עשית, והחכמה כעשיה גשמיות נחשבת כו'.

ועל תשובה שבבחי' זו היא שתלויה ביאת המשיח. ולכן כתיב לע"ל: כי ההרים ימושו והגבעות תמוטינה כו'.

והנה כתיב: קול דודי הנה זה בא מדלג על ההרים מקפץ על הגבעות. פירוש קול דודי שנמשך למטה היא כביכול שמדלג ממדרגה למדרגה ומעילה לעילה כו', לבחי' הרים ולבחי' גבעות שהן למטה מבחי' הרים. והיינו דרך וסדר ההשתלשלות.

אבל כשיתגלה לע"ל, בחי' רחמים גדולים - אזי ההרים ימושו והגבעות תמוטינה אלא וחסדי פי' חסד שלי עצמו בחינת כי חפץ חסד הוא.

(ואפשר שעד"ז יש לפרש ג"כ ענין תמה זכות אבות אלא שיומשך מבחי' וחסדי כו'. והמסקנא דלא תמה - כי בחי' כי חפץ חסד הוא מתלבש בבחינת חסד לאברהם. וזהו: אשר נשבעת לאבותינו מימי קדם וכמ"ש במ"א בד"ה הוי' יחתו מריבו.

וזהו ג"כ פי': כי ההרים ימושו ע"ד מארז"ל: כל הנביאים בטלים לעתיד - דאין ר"ל בטלים ממש ח"ו, אלא שיהיו כנר בפני האבוקה לגבי גילוי הגדול שיהיה לעתיד. ועד"ז הוא ג"כ ענין: כי ההרים ימושו כו' לגבי גילוי בחינת וחסדי מאתך לא ימוש כו').

וברית שלומי - הוא ברית עליון (וע' לעיל בפ' לך בד"ה בעצם היום הזה) המקשר מה שלמעלה מעלה מסדר ההשתלשלות לבוא לידי גילוי, ולא בחי' כל חי שמסדר ההשתלשלות לבד מעולם ועד עולם, רק בחי' צדיק עליון שעליו נאמר או יחזיק במעוזי יעשה שלום לי שלום יעשה לי. וכמאמר עושה שלום בפמליא של מעלה ובפמליא של מטה, שמעלה ומטה שוין בגילוי בחי' רחמים גדולים שלמעלה מעלה מסדר ההשתלשלות.

(וע' לעיל פ' נשא סד"ה כה תברכו. ועמ"ש סד"ה להבין מה שכתוב ביום השמיני עצרת)

ולכן כתיב נפלה לא תוסיף קום בתולת ישראל, שלא יהיה בחי' קימה ועלייה ממטה למעלה אלא כדכתיב: כי בועליך עושיך כו' אלקי כל הארץ יקרא, שבכל הארץ הלזו הגשמית יהיה גילוי אלקות. וכמ"ש כי עין בעין יראו כו'.

ולכן ארז"ל: עתידין צדיקים שיאמרו לפניהם קדוש, שלא כהיום שאומרים קדוש ממטה למעלה אלא יאמרו קדוש מלמעלה למטה, לפי שגם למטה יהי' גילוי אלקות. וכל זה לפי שאמר מרחמך ה', שכל זה נמשך מבחי' רחמים גדולים, שמעלה ומטה שוין: